top of page

Polisiyenin Kraliçesi Agatha Christie ve Roman Yazım Teknikleri

Yazarın fotoğrafı: ipekhavailganipekhavailgan

Güncelleme tarihi: 24 Nis 2022

Yakın tarihte adını polisiye roman alanında sık sık duyduğumuz Agatha Christie, birçok dizide de bahsedilmiş ve oldukça gündemde olan bir yazar haline gelmiştir. Bu yazımda sizleri Agatha Christie ve polisiye romanlar hakkında bilgilendireceğim.


Polisiye Roman Nasıl Yazılır?

Bir polisiye roman yazılırken iki temel bölüm vardır. Bu bölümleri “The Topology of Dedective Fiction“ adlı makalesinde Tzveten Todorov şöyle özetler: Birincisi suçun işlenişinin ve işleniş sürecinin anlatıldığı bölüm, ikincisi ise soruşturma hikayesi.


Christie’nin kitaplarını bu çerçevede incelersek birinci bölümün yani suçun işlenişinin ve işleniş sürecinin anlatıldığı bölümün kitabın son kısmında çok kısa şekilde verildiğini görürüz. Kitabın büyük çoğunluğunu ise ikinci bölüm yani soruşturma hikayesi oluşturur. Böylece son sayfalara kadar katilin kim olduğu, cinayetin neden işlendiği, şüpheliler ile maktul arasındaki ilişki ağı tam olarak öğrenilemediğinden okuyucuya heyecan ve merak duyguları son raddede yaşatılır.

Agatha Christie'nin Kitaplarındaki Ana Karakterler

Yazarımız, birkaç kitabı dışında hep belli başlı ana karakterler kullanmıştır. Hercule Poirot da bunlardan en bilinenidir. Christie’nin birçok kitabında betimlediği üzere Poirot; kısa boylu, sert bıyıklara sahip, genelde şapka takan, düzenli ve titiz bir belçikalıdır. Poirot’nun adı 33 romanda ve 54 kısa öyküde geçmektedir. Hatta Poirot o kadar sevilir ki 1975’te öldüğünde The New York Times gazetesinde tam sayfa bir ölüm metni yayınlanır. Bu o zamana kadar ilk kez bir kurgu karakter için yapılmakla beraber Poirot’nun ne kadar sevildiğinin ve benimsendiğinin de en büyük göstergesidir.


Agatha Christie'nin Romanlarındaki Cinayet Çözüm Metodları

Bunun ardından polisiye romanlardaki en önemli hususlardan olan cinayetin çözüm metodunun Agatha Christie kitaplarında nasıl olduğundan bahsedeceğim. Genelde polisiye romanlarda gizemler somut deliller çerçevesinde çözülür. Hatta bunun için ileri teknolojik metodlar kullanılır. Ancak Agatha Christie romanlarında cinayet, psikolojik analizler sonucu çözülür. Derin karakter analizlerine, neden sonuç ilişkilerine ve ruhsal çözümlemelere oldukça yer verilir. Bir şüphelinin işlenen cinayetten nasıl bir kazancı olabileceği veya neden bu cinayeti işlemiş olabileceği gibi sorulara çözümler aranır. Bu da kitapları oldukça düşündürücü ve sorgulayıcı bir noktaya getirir.

Son olarak Agatha Christie dedektiflik romanlarını, oyunlarını ve anılarını kendi adıyla yayınlamıştır ancak yazdığı 6 tane aşk romanını Mary Westmacott adıyla yayınlamıştır. Polisiye roman yazarlığı kariyeri ile aşk romanı yazarlığı kariyerinin birbirinden ayrı tutmak adına bunu yapmıştır Mary ikinci adı, Westmacott ise bir yakınının soyadıdır. Bu gerçek 20 yıl gizli kalmış, 20 yılın sonunda bir köşe yazarı tarafından ortaya çıkarılmıştır.

“Polisiyenin Kraliçesi” olarak anılan ve herkes tarafından sevilen yazarımız 12 Ocak 1976 tarihinde aramızdan ayrılmıştır. Ölümü çok büyük ses getirmekle beraber öldüğünde Londra’nın Batı yakasındaki tüm tiyatrolar 1 saat boyunca ışıklarını kapatmışlardır. Günümüzde hala en çok okunan yazarlardan olan Agatha Christie yazdığı tüm eserlerle günümüze bir ışık olmuş çok kıymetli bir isimdir.

81 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Nerede bu zaptiyeler… Ruhumda acılar var.

Deniz gibiyim şu an, Hiç kirlendiğim gözükmez. Toprak gibi verimliyim, Zehir içtiğim bilinmez. Beni hep deniz sandınız: Kirlenmiş...

Comments


Copyright ©2022 Accio Liberum. Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page