top of page

“Makineler rüya görebilir!” diyen bir sanatçı: Refik Anadol

Yazarın fotoğrafı: Zeynep Ş. AmaçZeynep Ş. Amaç

Güncelleme tarihi: 8 Oca 2023

Refik Anadol; Lise 1’de ilk WEB sitesini tasarladı. Lise 2’de ilk kısa filmini çekti. Lise 3’te İstanbul Erkek Lisesi Kısa Film ödülünü aldı. Refik Anadol, son zamanlarda yaptığı sergiler ve NFT’ler ile adını çoğu kişiye duyurdu. Walt Disney binasını görünce “Makineler rüya görebilir.” diyen bir sanatçıdan bahsediyoruz. Gerçekten de dediğini başardı ve hayalini gerçekleştirdi. Dünyadaki yapay zekâ sanatının başlamasına ve gelişmesine katkı sağladı. Refik Anadol, İstanbul Bilgi Üniversitesinden mezun oldu. Mezuniyet projesi için ise İstanbul Santral binasının ön cephesine Türkiye’de gerçekleştirilen ilk 3D video projeksiyon projesini gerçekleştirdi. 2013’te, Microsoft Research’ün her yıl bir grup öğrenciyi çağırdığı ve fikirlerini sunabilme fırsatı sunduğu asansör konuşmasını yapmak için katıldı. Bu etkinlikte yapılan sunum fikri özgün ve yenilikçiyse büyük bir fonla eve gönderiliyordu. Refik Anadol da yaptığı konuşmasında “Yakın gelecekte binalar rüya görebilir. Bu da Walt Disney konser binası olabilir.” dedi. Bu konuşma sırasında Bill Gates’in orada olduğunu fark etti. Konuşma sonrası Bill Gates’in koleksiyonuna girdi ve ondan mentörlük alma şansı yakaladı. Hayali en sonunda gerçek oldu ve istediği Walt Disney konser binasının dış cephesine 3B projeksiyon yaptı. Yaptığı bu proje Los Angeles valisi tarafından çok sevildi ve aynısının iç cepheye de yapmasını istedi. Yaklaşık 3.000 kişinin önünde ama bu sefer iç mekâna sunumunu yaptı. Yaptığı görsel Los Angeles orkestra şefinin anlık el hareketleriyle sayesinde oluşuyordu. Aynı zamanda bu görsel şöleni yaparken 3 süper bilgisayar ve birçok klima kullandı.


2011’de “Aktif Strüktürler v1.1: Akustik Formasyon” projesini yapmıştır ve bu projede İstiklal Caddesi’nin 72 saatlik ses kayıtları verilerini kullanarak bir veri heykeli oluşturmuştur.


2017’de “Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük” dijital sergisini açtı. Bu çalışmasında Çatalhöyük’te 25 yıldır süren bilimsel araştırmalarda kaydedilen 250 bin buluntuya ait 2,8 milyon girdiyi yapay zeka algoritmalarını kullanarak görselleştirdi. Bu çalışması da arkeolojik bağlamda bu kadar veri kaynağının sanatsal ve estetik bir çerçevede kullanıldığı ilk örnek oluşu ile bilinir.


“Alkazar Rüyası” çalışmasında da 100’den fazla Yeşilçam filmi ve bu filmlere ait kayıtlar, yapay zekâ teknolojileriyle işlemiş.



Refik Anadol NFT koleksiyonlarına sahiptir. Bunlardan biri de “Makine Hatıraları” dır.



Geçen yaz, Refik Anadol son çalışmalarından birini ortaya koydu. “ Casa Batlló: Yaşayan Mimari” adlı NFT. Barcelona’daki ünlü Casa Batlló evinin ön cephesini yeniden tasarladığı dinamik NFT çalışması açık artırmayla 1 milyon 380 bin dolara alıcı bulmuş. Bu çalışmada Barcelona’dan gerçek zamanlı iklim verilerini kullanarak NFT’nin tam anlamıyla yaşayacağını ifade etti.


Kaynakça

https://i.elle.com.tr/dbimage/fa71654a-4820-4066-867c-f6d455631f5f-catalhoyukkapak.jpg

106 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Nerede bu zaptiyeler… Ruhumda acılar var.

Deniz gibiyim şu an, Hiç kirlendiğim gözükmez. Toprak gibi verimliyim, Zehir içtiğim bilinmez. Beni hep deniz sandınız: Kirlenmiş...

2 Comments


Zeynel Amac
Zeynel Amac
Jan 08, 2023

Tebrikler. Çok bilgilendirici güzel bir yazı. Teşekkürler.

Like
Zeynep Ş. Amaç
Zeynep Ş. Amaç
Jan 08, 2023
Replying to

Teşekkürler. Beğenmenize sevindim. 😊

Like

Copyright ©2022 Accio Liberum. Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page