O kadar çevre dostu ve tasarruflu bir toplumuz ki gazeteleri okuduktan sonra çöpe atmıyoruz. Bu cümlenin devamında geri dönüşüm yaptığımızdan bahsedeceğimi sanmış olabilirsiniz ancak ne yazık ki bizim gazetelerle yaptığımız tek geri dönüşüm onları birer hijyenik ped saklayıcısı olarak kullanmak.
Tabi ki bu yolda gazetelerin bir de iş arkadaşları, siyah bakkal poşetleri var. Onlar da ped alırken mutlaka hediye edilen ürünler arasında. Bakkal amcalarımız o kadar düşünceli ki toplumdaki bir bireyin bile regl olduğumuzu düşünmesine izin vermiyorlar. Yüreklerimiz regl kanının toplumu kötü etkileyebileceğini düşünecek kadar düşünceli, beynimiz ise masum regl kanını üstünde onlarca kadın cinayeti haberi olan gazetelerle, gizlemeye çalışacak kadar ufak. Oysa regl kanı kimseyi o haberler kadar kötü etkilemiyor. İçinden vahşet, silah, şiddet, taciz eksik olmayan dizilerin arasında mavi sıvılı ped reklamı yapılıyor çünkü regl kanını görmek toplum ahlakını bozuyor. Toplum onlarca kadın cinayeti haberini tek tuşa basarak geçtiği gibi, sokakta taciz edilen genç kızları kafasını çevirip görmezden geldiği gibi rahat karşılayamıyor regl kanını. Peki toplumun korkulu rüyası, gazete ve siyah bakkal poşetiyle gizlenmeye çalışılan regl nedir?
Regl ergenlik döneminden başlayarak menopoz dönemine kadar her ay düzenli olarak gerçekleşen vajinal kanamadır. Regl döneminin süresi ve kanamanın yoğunluğu kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Ortalama 28 günde bir kez gerçekleşen Regl döneminde Rahim kendini yenileyerek gebeliğe hazırlanır, gebeliğin oluşmadığı durumlarda ise rahmin içinde bulunan dokunun bir kısmı dökülür ve vajinal yoldan dışarı atılır. Aylık döngüler halinde devam eden bu sistemin regl, adet, menstrüasyon gibi birçok ismi vardır. Toplum regl demeyi tercih etmez çünkü regl kirli bir sözcüktür, toplum içinde regl derseniz büyü yapmış, ölümcül bir suç işlemiş sayılırsınız. Öyle ki sırf regl dememek için kadınlar arasında birçok tuhaf isimlendirmeler oluşmuştur: Ay başı, çarşambayı sel aldı, halam geldi gibi söylemler bunlardan sadece bazılarıdır.
Peki toplumumuz regl demekten neden bu kadar çekinmektedir? Neden regli utanılacak bir şey gibi görüp gazete kağıdıyla gizlemeye çalışmaktadır ? Aslında tüm bu sorunların altında cehalet yatmakta. Toplumda özellikle erkek bireyler reglin ne olduğunu, nasıl meydana geldiğini, regl durumunda neler yapılması gerektiğini bilmiyor ve toplumun kalan kişilerinden tepki alacağını düşünerek bu konuyu araştırmıyor. Zaten kadının olduğu regl sayesinde dünyaya geldiğini öğrenen bir kişi nasıl regli utanılacak bir şey olarak görebilir ki? Geçmişe oranla günümüzde sosyal medyanın ve dijitalleşmenin de getirdiği yenilikle toplumdaki bireyler bu konuda daha bilgili ancak bu bilgi seviyesi hala yeterli değil. Toplumda regl olduğu için kendinden utanan kendini erkeklerden aşağıda gören bir kız çocuğu dahi kaldığı sürece de yeterli olmayacaktır.
Toplumumuzda regl bilincinin olmamasının en büyük sebebi de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanamamasıdır. Erkek çocuğu ergenliğe girdiğinde gururlanan babaların kız çocuğunun ergenliğe girdiğinden haberinin bile olmamasıdır. Bu algıdan kurtulmanın tek yolu da ebeveynlere ve öğrencilere verilecek olan eğitimdir. Bizler okullarda yaptığımız regl konferanslarına sadece kız öğrencileri almaya devam ettiğimiz sürece erkek bireyler bu konuda bilgi sahibi olamayacak ve bilmediği için de reglin doğal bir şey olduğunu kabullenemeyecektir. Verdiğimiz eğitimleri sadece öğrenciler ve küçük yaş grubu ile sınırlı tutmamalı ebeveynlere, yüksek mertebedeki kişilere ve devlet büyüklerine de toplumsal cinsiyet eşitliği ve regl konusunda eğitim vermeliyiz. Zira TDK’nin “kirli” sözcüğünün anlamını “ay başı durumundaki kadın” olarak kabul etmesi eğitimsizlikten başka bir şeyle açıklanamaz. Bu eğitimler bu konuda uzman kişiler tarafından toplumdaki Kadın erkek her bireye verilmeli ve bu eğitimi veren kişiler sadece kadınlardan değil erkeklerden de seçilmeli ki toplumdaki erkek bireyler bu konuda erkeklerin de bilinçli olması gerektiğini anlamalı. Verilen eğitimler sadece bir kereye mahsus olarak yapılmamalı belirli dönem aralıklarıyla tekrarlanmalı ve toplumda saygı gören kişiler tarafından topluma empoze edilmeli.
Topluma regl hakkında detaylı bilgi vermedikçe ve bunu toplumda normalleştirmedikçe yapılan hiçbir kampanya beklenen sonucu getirmeyecektir ve dünyada binlerce kişi regl olduğu için eğitiminden ve hayatından uzak kalacak, kendinden utanmaya devam edecektir. Toplumda regli konuşulmaması gereken bir tabu olarak gören tek bir birey bile bilinçsiz nesillere sebep olabilmektedir ve o bilinçsiz nesiller de gazetenin üstündeki hiç masum olmayan, kabul edilemez haberlere tepki göstermek yerine gazeteye sarılmayan pedlere tepki göstermeye devam edeceklerdir. Bu yüzden bizler hem kendimiz hem dünyadaki her bir kız çocuğu hem de regl olan her bir birey için sonuna kadar mücadele edeceğiz ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile birlikte regli normalleştirene kadar durmadan devam edeceğiz.
Reglden değil, kadın cinayetlerinden utanın.
Ellerine sağlık.💫