top of page

Eurovision’dan Kopuşlar

Yazarın fotoğrafı: Şevîn Şeyma YavuzŞevîn Şeyma Yavuz

En büyük televizyon etkinliklerinden olan Eurovision Şarkı Yarışması, bu yıl İtalya’nın Turin kentinde ParaOlimpico stadyumunda 14 Mayıs’ta düzenlenecek. İsveç’ten sonra 21.yy’da en fazla ilk 5’te bitiren ülke olan Rusya bu yıl yarışmada yer almayacak. Formula 1 yönetiminin Rusya Grand-Prix’sinin 2022 takviminden çıkarmasının ardından Rusya, 22 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna üzerine istilaya başlaması üzerine Avrupa Yayın Birliği tarafından yarışmalardan süresiz men edildi.

Birçok ülkenin Rusya’nın Ukrayna’ya istilası karşısındaki tutumu elbette ki Avrupa Yayın Birliği’nin bu kararı almasında büyük bir etken. Katı tutum sergileyen ülkelerden biri olan Finlandiya, Rusya’nın yarışmaya katılması durumunda Eurovision’dan çekileceğini belirtmişti. Yarışmada haksız rekabet oluşacağının düşünülmesi yarışmanın itibarını fazlasıyla düşüreceğinden Avrupa Yayın Birliği şöyle bir açıklamada bulundu: “Uluslararası etkileşimi öne çıkaran, karşılıklı anlayışı ve izleyicileri, müzik aracılığıyla bir araya getirmeyi amaçlayan bu kültürel yarışmanın değerlerini koruma kararlılığımızı sürdürüyoruz.”.

Rusya’nın ihraç edilmesinin ardından ülke başına düşen katılım ücreti arttı. Ülkelerin büyüklüğü fiyatta belirleyici olduğundan, yüzölçümü böylesine büyük ve kâr getirecek olan Rusya’nın yarışmadan men edilmesi diğer ülkelere iktisadi açıdan kayda değer miktarda yansıdı. Yayıncıların toplam maliyetinin 5 milyon pound’a kadar çıkmasıyla beraber ülke başına düşen miktar henüz bilinmiyor. Fiyat artışının ardından dikkatleri çeken gelişme Karadağ ve Kuzey Makedonya’nın ücreti fazla bulup yarışmadan çekilmesi oldu. Her ne kadar maliyetler asıl sebep olarak belirtilse de, Kuzey Makedonya çekilme sebeplerine sponsorların ilgisizliğini de ekledi.

Eurovision’dan kopuşlar söz konusuyken bu yarışmanın yavaş yavaş politik bir hâl aldığı ortada. Türkiye’nin LGBTQ+ sebep göstermesi, katılan yarışmacılarımızın şarkıyı söyledikleri dil ve fiziksel görünüşleriyle kısıtlanması ve böylece yarışmaya uzunca bir süredir katılmaması; Rusya’nın birincilik alan şarkısının Kırım’ı almak üzerine olması ve halkın dahi birinciliği benimsemeyişi verilebilecek en yakın örneklerden. Bu politik yaklaşım sanatçıların sanatlarını yapmada kısıtlanmaya başladığını göstermekte. Politik ve kültürel durumun etkisinde gelişen günümüz şarkı popülaritesi, kendini Eurovision’da bu şekilde gösteriyor.

Daha adil yarışmalara tanık olabilmek ümitleriyle son bir bilgi daha: Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaştan ötürü bu sene Eurovision’un ana teması “barış” olacak !..

14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Copyright ©2022 Accio Liberum. Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page