top of page

Vişne Bahçesi

Yazarın fotoğrafı: Accio LiberumAccio Liberum

Vişne Bahçesi Anton Çehov tarafından kaleme alınmış ve ilk kez 17 Ocak 1904 tarihinde Moskova'daki Moskova Sanat Tiyartrosu'nda Konstantin Stanislavski yönetmenliğinde sahnelenmiştir. 1904'ten bu yana da oyun defalarca sahnelenmiştir.


Eser 19. yüzyılın son yıllarında gelişme yolunda sanayileşmeye çalışan Rusya'da geçmektedir. Bu dönemde (1894-1904) Çar II. Nikolay, Rusya'nın tek hakimidir ve ona karşıt, muhalefet hiçbir görüşe izin verilmemektedir. Aynı zamanda sanayileşme çabasının getirdiği bir etki de halktaki işçi ve kapitalist sınıfın belirginleşmesi olmuştur. II. Nikolay halkın güvensizliğini ve isyanlarını bastırmak için defalarca reform sözü verse de hiçbir zaman bunu gerçekleştirmemiştir. Marksizm güçlenmiş ve tiyatroda da realizm etkileri görülmeye başlanmıştır, Çehov da eserini II. Nikolay baskısında kaleme almıştır.


Çehov 44 yıllık kısa hayatında Rusya'nın toplumsal olarak önemli ve köklü değişikliklerine tanıklık etmiştir. Doğduğunda halkın büyük bir çoğunluğunun tarımsal köle olarak çalışmasına gençliğinde ise sanayileşme ile beraber işçi sınıfının büyüyüp tarımsal derebeyliklerin yıkılmasına şahitlik etmiştir.

Vişne Bahçesi'nde Çehov Rusya'nın tarihini sıradan insanların hayatlarına basit bir görünümle yansıttı. Eser her ne kadar sahnede dramatik izler bıraksa da aslında komedi hatta yer yer fars olarak tanımlandı.


Eserin başlıca karakterlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Lyubov Andreyevna Ranevskaya: Çiftlik Sahibi

Anya: Lyubov Andreyevna'nın kızı

Varya: Lyubov Andreyevna'nın evlatlık kızı

Leonid Andreyeviç Gayev: Lyubov Andreyevna'nın Ağabeyi

Pyotr Sergeyeviç Trofimov: Üniversite öğrencisi, öğretmen

Yermolay Alekseyeviç Lopahin: Tüccar

Boris Borisoviç Simeonov Pişçik: diğer çiftlik sahibi

Şarlotta İvanovna: Mürebbiye

Dunyaşa: Hizmetçi

Firs: Uşak

Yepihodov

Yaşa

Yolcu


Eserin konusu hakkında ise Çarlık Rusya'nın giderek değişen ekonomik ve sosyal yaşantısında durmaksızın güç kazanan burjuva sınıfı karşısında yok olmaya başlayan aristokrat Ranevskaya ailesinin yeni sisteme ayak uyduramaması, eski alışkanlıklarından kopamamaları ve bu sebeple yavaş yavaş zenginliklerini ve topraklarını kaybetmeleri diyebiliriz.

Çehov'un ustalıkla yazmış olduğu bu eseri bakış açınızı genişletmek, sosyal sınıfların topluma etkisini görmek ve zihninize yeni şeyler katmak amacıyla okumanızı veya sahnede izlemenizi kesinlikle tavsiye ederiz. 6 ve 22 Kasım'da İstanbul Trump Sahne'de , 7 Kasım'da ise İstanbul Kadıköy Halk E.M.'de gösteriyi izleyebilirsiniz.


Yazar: Gülay Yıldırım


7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Nerede bu zaptiyeler… Ruhumda acılar var.

Deniz gibiyim şu an, Hiç kirlendiğim gözükmez. Toprak gibi verimliyim, Zehir içtiğim bilinmez. Beni hep deniz sandınız: Kirlenmiş...

Commentaires


Copyright ©2022 Accio Liberum. Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page