Ters Yüz Sınıf Modeli (Flipped Classroom) Nedir?
Ters Yüz Sınıf Modeli, diğer bir deyişle Flipped Classroom; öğrencilerin öğrenme süreçlerini evde farklı öğrenim materyalleriyle kendi başlarına gerçekleştirdikleri, öğrendikleri bilgileri ise sınıfta diğer arkadaşları ve öğretmenleri yardımıyla uyguladıkları bir sınıf modelidir. Normalde okulda gerçekleşen öğrenme ve okul sonrası ödevlerle pekiştirilen uygulama sürecini tam tersine çevirdiğinden Ters Yüz Sınıf Modeli olarak isimlendirilir.
Ters Yüz Sınıf Modeli Nasıl Uygulanır?
Derse öğrencinin hazırlıklı gelmesi amacıyla öğrenciye konuyla alakalı önemli ve gerekli bilgiler içeren videolar gönderilir, öğrenciye dijital veya somut bir/birkaç metin verilerek konuyu okuması ve çalışması sağlanır ya da konu hakkında kendisinin araştırma yapması sağlanır.
Derste ise öğrenciye egzersizler verilir ve bunları cevaplandırmaları istenir, deneyler aracılığıyla teorik bilginin pratiğe geçmesi sağlanır, grup proje ödevleri verilir ve bunları grup olarak diğer sınıf arkadaşlarına sunmaları istenir ya da öğrenciler gruplara ayrılarak bir konu hakkında kendi görüşlerini belirterek tartışırlar.
Ters Yüz Sınıf Modeli ve Bloom Taksonomisi Arasındaki İlişki
Bloom Taksonomisinde yer alan öğrenme basamaklarından en düşük seviyede olan ve basit düzey öğrenme olarak isimlendirilen hatırlama ve kavrama basamakları öğrenci tarafından evde gerçekleştirilir, görece bu basamaklardan daha önemli sayabileceğimiz diğer basamaklar ise okulda, bir öğretmen yardımıyla gerçekleşir. Bu sayede öğrenci basit düzey öğrenme basamakları kendisi gerçekleştirdiğinden daha ileri seviye öğrenmenin gerçekleştirdiği basamaklarda öğrencinin daha kolay geliştiğini gözlemleyebiliriz.
Ters Yüz Sınıf Modelinin Artıları ve Eksileri
Bu sınıf modeli sayesinde öğrenciler evde kendi başlarına bir konu öğrenirlerken anlamadıkları noktada internetten veya başka kaynaklardan araştırabilirler, veya konu hakkında bir video izlerlerken anlamını bilmedikleri bir terime sözlükten bakabilirler. Böylece her öğrenci kendi öğrenme süreci sırasında ihtiyacı olduğu ve kendini eksik hissettiği noktayı kolayca tamamlayabilir. Ancak sınıf içerisinde gerçekleşen öğrenme sürecinde bu mümkün değildir, öğretmen konuyu anlatırken bütün sınıfa hitap etmek zorundadır ve her öğrencinin aklındaki soruya cevap verebilecek zamanı bulamamaktadır. Bu sebeple Ters Yüz Sınıf Modeli, öğrencinin bir konuyu öğrenirken sahip olduğu bütün sorulara cevap bulmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu soruların cevabını kendisi araştırıp bulacağından bir nevi öğrenciye “öğrenmeyi öğretmektedir”.
Sınıf içerisinde gerçekleşen uygulama kısmında ise öğretmen öğrenciye birebir yardımcı olabilir, bu sayede hangi öğrencinin ne konuda eksik olduğunu, bir soruyu çözerken neyi nasıl düşündüğünü veya neyi yanlış düşündüğünü fark edip öğrencinin bu eksikliklerini kapatabilir. Ayrıca uygulama sürecinin sınıf içerisinde gerçekleşmesi öğrenci-öğrenci etkileşimini de güçlendirir ve bu sayede öğrenciler birbirlerinin eksikliklerini tamamlayarak aktif bir öğrenme yaşamış olurlar. Aynı zamanda verilen grup araştırma ödevleri sayesinde öğrenciler bir grup içerisinde çalışmayı ve bir başkasında fikirlerini nasıl ifade edeceklerini öğrenmiş olurlar ki bu yetenekler günümüz iş dünyasında çok işlerine yarayacaktır.
Bu faydalarının yanında daha esnek bir sistem olduğundan öğrenciye zamanını planlamayı ve kendi üzerine sorumluluk almayı öğretir.
Dezavantaj olarak ise her öğrencinin evinde internet ve bilgisayar gibi bilgiye kolayca ulaşabileceği bir materyal olmadığında veya bazı öğrencilerin okulda sonra çalışması gerektiğinden doğacak eğitimde fırsat eşitsizliğini gösterebiliriz. Bu öğrenciler diğer öğrenciler gibi evde kolayca kendi başlarına konuyu öğrenemeyeceklerinden okulda konunun anlatılması onlar için daha avantajlı olacaktır.
Kaynakça
Comments