top of page

Nedir Bu Mitoloji?

Yazarın fotoğrafı: Sofya SolovjovaSofya Solovjova

Güncelleme tarihi: 27 Ağu 2022

Mitoloji, efsaneler bilimi anlamına gelir. Belirli bir kültüre ait hikayelerden, çizimlerden, sembollerden, yazılı eserlerden ortaya çıkan efsanelerin incelenmesi ve yorumlanmasıdır. İlk çağ sonlarında Mythos yazarı diye tanımlanan derleyicilerin yaptığı iş için mitoloji kelimesi kullanılırdı.


Mitolojiye en iyi verilebilecek örnek "Yunan mitolojisidir". Yunan mitolojisi çeşitli mitlerden oluşur. Kısaca mitoloji kavramına anlam kazandıran şey mitler, başka bir değişle efsanevi hikâyelerdir.


Mit kelimesinin kökeni Antik Yunanca'da sıklıkla kullanılmış olan "mythos" kelimesine dayanmaktadır. Mitler yani efsaneler belirli bir toplum içerisinde önemli bir yer edinen, bazen gerçek ve hayali anlatıların birbiri içerisine karışarak oluşturduğu kapsamlı hikayelerdir. Bu hikayeler genellikle evrenin kökeni ve doğası ile alakalı olan sembolik masalların birleşmesiyle oluşur, genellikle doğaüstü güçlere sahip olan tanrılar veya yarı-tanrılar, bunların dışında güçlü yaratıklar ve kimsenin akıl erdiremediği olay dizileri anlatılır. Zaten mitoloji de ilk olarak mitlerin bilim dalıdır. Örnek vermek gerekirse, ejderhalardır. Gerçek değillerdir ve asla olmayacaklardır. Onlar yalnızca bir efsane, yani bir mittir.


“Mitoloji” sözcüğü mitlerin derlemesi anlamında da kullanılmaktadır. Bu şekilde Yunan mitolojisi veya Mısır mitolojisi denildiğinde bu kültürlere ait mitlerin derlemesinden bahsederiz. “Mitoloji ne demek?” sorusuna en doğru verilecek cevap mit bilimi olacaktır.


Mitolojilerin Var Olma Süreci

Mitolojinin nasıl başladığıyla ilgili ortaya bir sürü fikir atılmıştır fakat yazarlar arasında bir uzlaşma yoktur. Kimisi mitolojinin yaşanmış ve unutulmuş olaylar bütünü olduğunu düşünürken kimisi ise tamamen bilinçaltı ve hayal gücüne dayalı olduğunu düşünür. Bazıları ise toplumların kaynak bulma ihtiyaçlarını sömüren dini ve siyasi liderler tarafından teşvik edilip oluşturulduğuna inanırlar. Ben ise tarih boyunca süregelen ve içimizde bir yerde oluşan bir varlığa inanma ihtiyacını beslemek ve bir umut azalması için çabalarken ortaya çıkan bir inanış olduğuna inanıyorum. Bakış açısı ile ilgili olduğundan herkeste farklılık gösterebilir.


Sonuç olarak nasıl oluştuysa oluşmuş ve günümüze kadar hayatta kalmayı başarmıştır. Emin olun ki bu hiç de azımsanacak bir şey değildir. Onca yıl inanılmayı sürdürmüş ve 21. yüzyılda hâlâ kendisine inanan binlerce kişiyi içine çekmiştir.

Mısır Mitolojisi:

Mısır mitolojisi, diğer ulusların mitolojilerinden belirgin çizgilerle ayrılmaktadır. Burada, her şey sembollerle ifade edilmiştir. Mısır mitolojisi pek çok zengin ve şaşırtıcı tasvire sahiptir. Mitolojisinin temelini olaylar değil, olayların arkasına saklanmış felsefi düşünceler oluşturmaktadır.


Hikayesi:

Mısırlıların evren hakkındaki ilk düşünceleri evrenin karanlık kaos sularıyla dolu olduğu inancıydı. Mısır mitolojisi incelendiğinde ilk tanrı Re-Atum’du ve sudan gelmişti. Atum'un yere tükürmesi ile Şu (hava tanrısı) ve Tefnut (nem tanrıçası) oluştu. Dünya yaratıldıktan sonra Şu ve Tefnut'un iki çocuğu oldu. Bunlar Nut (gökyüzü tanrıçası) ve Geb (yeryüzü tanrısı) adlarında bir kız ve bir erkekti. Şu ve Tefnut karanlıkta yürürken kayboldu ve o zaman insanların yaratılışı gerçekleşti. Şu ve Tefnut’u bulmak için Re-Atum’un gözü bizzat kendisi tarafından yardıma gönderildi. Onlar bulununca akan sevinç gözyaşları insanları oluşturdu.



Mitolojiler de aslında kendi zamanlarında fazlasıyla önemsenen, uğruna tapınaklar yaptırılan inançlardır. Din ile aralarında fazlasıyla benzerlik görülmesine karşın aslında apayrı şeylerdir. Toplumlar din ile mitoloji kavramını karıştırmamalıdır. Mitoloji objektif bir doğru anlayışı taşımaz. Din, genellikle bir etik ve felsefe kuralını içeren belirli bir ibadet sistemidir. Mitoloji ise dinin bir kolu olarak kabul edilir.

76 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


Copyright ©2022 Accio Liberum. Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page