top of page

Logos Nedir?

Yazarın fotoğrafı: Onur Y. INANOnur Y. INAN

Güncelleme tarihi: 26 Ağu 2022

Logos terimini anlamamız için bu terimi ortaya atan ilk insan Heraklitos’un hayatına ve felsefesine hâkim olmamız gerekmektedir. Zira logos kavramını felsefi bir terim haline getiren ve kendinden sonra gelen filozofları logos üzerine düşünmelerini sağlayan kişi Heraklitos’tur. Heraklitos, logos terimi üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde çok önemli düşünürleri etki altına almış ve dönemin insanlarını bu düşüncenin etrafında toplamıştır.


Bugün okullarda felsefe derslerinde duyduğumuz Heraklitos, Efesli ve oldukça ünlü bir Yunan kökenli filozoftur. Heraklitos'un doğumuna ev sahipliği yapan Efes Antik Kenti, şu an ülkemiz sınırları içerisinde olan İzmir ve Aydın şehirleri arasında kurulmuştur.


Logos, Yunancada duyguları kavrama anlamındaki "pathos" sözcüğünün karşıt anlamı olan "us" ile kavrama anlamındadır. Heraklitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen Logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi birçok anlama sahiptir.



Heraklitos’a göre insan ruhunun iki farklı yönü vardır. Bunlardan biri insanın duyularını kullanarak diğer varlıklarla fiziksel etkileşime girerek ortaya çıkan yöndür. Diğeri ise bu etkileşimler sonu elde edilen birikimleri anlamamızı sağlayan ussal, yani akılcı yön olarak tanımlanabilir. Heraklitos bunu Logos olarak adlandırmıştır. Ona göre Logos evrenin içindedir ve insan ruhunda da bir parça barındırır. Logos, evrensel akıldır. Heraklitos’a göre uyum; benzerlerin değil, zıtların bir araya gelmesi ile oluşur. Bu zıtlıkların uyumundan birlik oluşur. Heraklitos’a göre insanın amacı evrendeki her şeyin birliği anlamaktır. Bu birliğe ise "Logos" adını verir. Yani terim hem insanın içindedir hem de evrenin oluşumunun içindedir.


Heraklitos evrendeki her şeyin değişim içinde olduğunu savunur fakat bu değişim rastlantısal ve gelişigüzel değil, belirli bir ölçü ve düzen içerisinde olur. Heraklitos bu düzeni ve değişim sağlayan yasaya Logos adını vermiştir. Bu yasaya göre üzülmeden nasıl mutlu olacağımızı, yalnız kalmadan dostluğun değerini, başarısız olmadan başarının önemini, pes etmeden azmin gücünü, görmezden gelinmeden görünür olmanın güzelliğini ve fakir olmadan nasıl zengin olacağımızı öğrenemeyeceğiz.


Siz Logos'a inanın, Logos'u unutmayın ve onu kabul edin. Bazen ne kadar hızlı kabul ederseniz her şey o kadar yolunda gider.

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


Copyright ©2022 Accio Liberum. Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page