top of page

Imposter Sendromu Nedir?

Yazarın fotoğrafı: kayserirem20kayserirem20

Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2022


Zaman zaman elde ettiğiniz başarıları hak etmiyor gibi hissedebilirsiniz. Başarılı olmaya çalışırken geçirdiğiniz süreçte şansın yardımı ile büyük işler başardığınızı düşünebilirsiniz. Aslında, kendinizi başarıya layık olarak görmediğiniz bu durumun psikolojide bir adı var.


Psikolog Pauline Rose Clance ve Suzanne Imes 1978'de yaptıkları araştırmalar sonucu bu duruma bir ad koyarak Imposter sendromu olduğuna karar vermişlerdir.

Yapılan ilk araştırmalar bu sendromun kadınlarda ortaya çıktığını söylemesine rağmen zaman içinde yapılan araştırmalar erkeklerin de Imposter sendromuna yakalandığını ortaya çıkarıyor.


Imposter sendromu; bireyin elde ettiği çok başarısı olmasına rağmen kendisini beceriksiz, yetersiz hissetmesine sebep olan bir duygu durum bozukluğudur. Bu bozukluğa sahip birey, kendisinin bir sahtekar olduğunu düşünmektedir ve elde ettiği tüm başarıların değerini küçültür. Bu duygu durum bozukluğu, kişinin yaşamını olumsuz etkilemekle beraber bireyin benlik algısına büyük zarar vermektedir.


Imposter sendromu, özellikle bireyciliğe ve fazla çalışmaya değer veren ön yargılı, toksik kültürlerde yaygındır.


Imposter Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Bu sendroma sahip kişilerde dikkat edilmesi gereken ortak nokta, daha önce başarısız olmuş kişilerde değil de geçmişte çok başarısı olmuş kişilerde görülmesidir. Imposter sendromuna mükemmelliyetçi, titiz ve kaygılı bireylerde daha sık rastlanır.


Çevrenizde; başarılı olmasına rağmen başarılarına gelen övgüleri teşekkürler yerine değersizleştirerek geri çevirenler, yetersiz hissedenler, topluluk önünde konuşmaktan çekinen kişiler varsa Imposter sendromu ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Imposter sendromuna sahip bireylerin en büyük korkuları sahtekar olduklarını düşündükleri için bu durumun ortaya çıkmasıdır.


Imposter Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi için uzman kişilerden destek alınması çok önemlidir. Çeşitli terapi yöntemleri ile hastanın kendini yetersiz ve beceriksiz hissetme sebepleri derinden incelenerek benlik algısı güçlendirilebilir. Yetersiz hissettiği yerlerin yerine; başarıları, yetenekli olduğu alanlar doldurularak sendromdan kurtarılabilir.


Çevrenizde, başarılarınızı küçümseyen ve sizi yetersiz hissettiren insanlar da bu sendroma sebep olabilir ve bu tarz toksik çevrelerden uzak durmak sendromun oluşmasını engelleyebilir. İlerleyen durumlarda profesyonel destek almayı ihmal etmeyin.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


Copyright ©2022 Accio Liberum. Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page