top of page

Capgras Sendromu nedir? Kimlerde Görülür?

Nihan Can

Düşünsenize, öz anneniz size “Sen benim çocuğum değilsin, bir sahtekarsın!” diyor, defalarca DNA testi yapılsa da sizi asla çocuğu olarak kabullenmiyor. Hatta daha da ileri gidip sizin onu öldüreceğinizi bile düşünüyor ve bunu önlemek için sizi öldürmeyi bile göze alıyor.

Bunlar her ne kadar gerçek değilmiş gibi gelse de gerçekten yaşanmış ve ileride de bir benzeri yaşanılabilecek belki de şu an yaşanan bir olay, olayın nedeniyse Capgras delüzyonu olarak da bilinen Capgras sendromu.


Adını bu sendromu keşfeden Joseph Capgras’tan alan bu sendrom delüzyona sahip kişilerin genellikle kendisine yakın bireylerin yerine onlara çok benzeyen ama onlar olmayan başka insanların geçtiğine inanırlar. Bu sendroma sahip bir birey ebeveynlerinin aslında gerçek ebeveynleri olmadığı, onların birer sahtekar olduklarını belirtmiştir ama söz konusu onlarla telefonla konuşmak olduğunda onlara sahtekar dememiştir. Peki neden? Bu sendroma ne sebep oluyor ki bu şahıs yüzlerini gördüğünde sahtekar olarak tanımladığı kişilerin yüzlerini görmeyip sadece seslerini duyduğunda onları ebeveynleri olarak kabul ediyor?


Neden Olur?


Normalde birisinin yüzünü gördüğümüzde gözümüz beyindeki oksipital lob‘a oradan da fuziform yüz alanına (beyinde yüzlerin tanınmasından sorumlu olan bölüm) sinyal gönderir, daha sonra fuziform yüz alanı sinyalleri amigdala (duyguların gelişimini sağlayan kimyasalları salgılar) gönderir. Capgras sendromuna sahip olan bireylerde ise fuziform yüz alanıyla amigdal arasındaki iletimde bir sorun vardır. Bu yüzden de bir insanı gördüklerinde onu tanıdıklarını anlarlar ama o yüz en sevdiği insana ait bile olsa daha demin bahsettiğim sorun yüzünden o yüzü gördüklerinde normalde hissettikleri duyguları hissedemezler ve bu da onlara garip gelir, bir şeyler yanlışmış gibi, sanki karşılarında gördükleri insan aslında tanıdıkları insan değil de onun yerine geçmiş bir sahtekarmış gibi…

Bir düşünün. Karşınızda çok sevdiğiniz, her gördüğünüzde içinizde kelebekler uçuşan birisi var; bir süre sonra aynı yüzü gördüğünüzde size hep yaşattığı o duyguları hissedemiyorsunuz, yüzü çok iyi tanıyorsunuz ama hep o yüzle beraber gelen duyguları hatırlayamıyorsunuz. Şüphelenmek sizce de biraz bile olsa anlaşılır olmaz mıydı?


Kimlerde Görülür?

Yetişkinlikten yaşlılığa kadar herkeste olabilir. Her ne kadar iki cinsiyette de görülse de kadınlarda erkeklere kıyasla daha fazla görülür.

Şunu da belirtmek gerekir ki Capgras Sendromu genellikle tek başına görülmez ve şizofreninin veya psikozun bir etkisi olarak da görülebilir. Aynı zamanda bunama ve beyin hasarı geçiren kişilerde de görülebilir


Nasıl Tedavi Edilir?

Şu an maalesef ki tam olarak bir tedavisi olmasa da hastalar antipsikotik ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılmaktadır.

Beyindeki nörolojik bir hasardan kuşkulanılan durumlarda ise hastanın beyninin tomografisi çekilip bu konuda doktorların uygun gördüğü tedavilere başvurulabilir.

Terapi de çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da çok büyük bir yardımcı olmaktadır, bu hususta dikkat edilmesi gereken hastalara sabırla yaklaşılması ve onların sahtekar olarak betimlendirdikleri kişilere “hayır, onlar gerçek” denilmemesi (bu eğer bu hastalığa sahip bir yakınınız varsa da geçerli, empati kurmak için ille de psikolog olmak gerekmiyor) çünkü bu hastalar o kadar çok korkabiliyor ki bu sahtekarların onları öldürmek için geldiğini düşünüp canlarını korumak için onlara karşı şiddet içeren davranışlar sergileyebiliyorlar, o yüzden her ne kadar kendi öz çocuğunu evlatlıktan reddetmek bize acımasız gelse de olayları o hastaya göre o çocuğun da acımasız olduğunu unutmadan yorumlamaya dikkat edelim.


Kaynaklar













41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Copyright ©2022 Accio Liberum. Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page