top of page

Bloom Taksonomisi Nedir?


Bloom Taksonomisi Nedir?

Bloom Taksonomisi, 1954 yılında Benjamin Bloom ve meslektaşları Max Englehart, Edward Furst, Walter Hill ve David Krathwohl tarafından yayımlanan “Eğitim Kazanımlarının Sınıflandırılması” adlı kitapta geçen bir eğitim metodudur. Öğretmenlerin ders hedeflerini kolaylaştırılmak adına tasarlanan bu metot öğrencilerin bilişsel becerilerinin gelişimini altı farklı basamakta inceler. İlk üç basamak hatırlama, kavrama ve uygulama gibi daha az farklı düşünme becerisi gerektirirken son üç basamak olan analiz, değerlendirme ve yaratma daha çok yorum, yaratıcılık, karşılaştırma gibi beceriler gerektirmektedir.


Bloom Taksonomisinin Basamakları

1. Basamak, Hatırlama:

Bu basamakta öğrenciden verilen bilgilerin mantığı kavranmadan sadece hatırlanılması istenir. Bu bilgilerin sadece geri çağrılıp çağrılamadığına bakılır. Örneğin bir matematik formülü verilir ama bu formülün ispatı veya nasıl bu formülün oluştuğunun bilinmesi öğrenciden beklenmez.


2.Basamak, Kavrama:

Bu basamakta öğrenciye verilen bilgilerin bir mantığa oturtulması, bu bilgilerin neden bu şekilde olduklarının kavranılması, bilgilerin yorumlanması ve anlamının yakalanması beklenir. Örneğin okuduğu metne uygun başlık bulmak bu basamağa örnek verilebilir.


3.Basamak, Uygulama:

Öğrenilen soyut bilgilerin uygulanarak somut olarak görülmesinin sağlandığı basamaktır. İngilizce derslerinde yeni öğrenilen kelimelerin konuşma pratiği içerisinde kullanılması bu basamağa örnek olarak verilebilir.


4. Basamak, Analiz:

Bir bilginin parçalara ayrılması, bu parçalar arasındaki ilişkilerin bulunması, aynı konu üzerindeki farklı bilgilerin arasındaki ilişkinin bulunması ve benzerliklerin ve farklılıkların fark edilmesi gibi süreçleri analiz basamağının bir parçası olarak düşünebiliriz. Örneğin çevre kirliliğinin sebep-sonuçlarını ortaya koymak veya bir olayın olumlu-olumsuz yanlarını tespit edebilmek bu basamağın işlevlerinden bir tanesidir.


5. Basamak, Değerlendirme:

Öğrenilen bilgilerin belirli kriterlere göre değerlendirildiği bölümdür. Öğrenilen bir bilginin değeri hakkında yargıda bulunur veya yorum yapılması istenir. Bir kitap hakkında öğrencinin kendi yorumlarını yapması bu basamağa örnek olarak verilebilir.


6. Basamak, Yaratma:

Edinilen bilgiler bir bütün oluşturacak şekilde bir araya getirilir ve yeni bir yapı, materyal, plan veya yol ortaya çıkarılır. Yani elde edilen bilgiler orijinal ve yeni bir ürüne dönüştürülür. Öğretmenin öğrenciden bir kompozisyon yazmasını istemesi veya bir konu hakkında slayt ödevi vermesi bu basamağa örnek olarak verilebilir.


Bloom Taksonomisi Ne İşe Yarar?

Bloom Taksonomisi öğretmenin öğrenci için en faydalı öğretme yöntemini bulmasında, müfredatın ve sınavların planlanmasında kullanılan etkili bir eğitim metodudur. Bu metot öğrenciyi ayrıntılı sorular sormaya teşvik ettiğinden öğrencinin eleştirel düşünme becerisini de ciddi ölçüde güçlendirir. Bunun yanı sıra Bloom Taksonomisi öğrencinin problem çözme, değerlendirme, yorumlama, yargılama ve yansıtma gibi becerileri kazanmasında önemli bir rol oynamaktadır.


Kaynakça:


Comments


Copyright ©2022 Accio Liberum. Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page