top of page

Başarı: Kime Göre, Neye Göre?

Yazarın fotoğrafı: Perihan YüksekPerihan Yüksek

Güncelleme tarihi: 17 May 2022

Başarı, sonuçları ve farklı bakış açıları itibariyle öznel bir kavram olarak değerlendirilir. Hepimizin amacı, istekleri ve hedefleri birbirinden farklı olabilir. Genelde, hedeflerimize ulaştığımız zaman kendimizi başarılı olarak kabul ederiz.

Ancak başarının tanımı ve kapsamı sadece bununla sınırlı olmamalı. Hayata dair çok küçük ayrıntılarda da başarılı olabilir ve böylece kendimizi motive etmenin yollarını bulabiliriz.

Çoğu insan başarıyı sadece sahip olduklarıyla tanımlar. Onlar için iyi bir ev, iyi bir araba sahibi olmak ve konforlu yaşamak başarılı olmak demektir. Maddi kazanç elbette önemlidir çünkü kötü şartlarda yaşayan insanların başarı ve mutluluk düzeyleri dolaylı olarak etkilenebilir. Ama para kazanmak tek başarı ölçütü müdür? Hayatta maddi konulardan daha önemli ve değerli konular yok mudur?


İnsanın hayatta ne kadar başarılı olduğunu ve bunu nasıl ölçeceğini en iyi anlatan yazar, Harvard İşletme Okulu profesörlerinden Clayton Christensen’dir.Ona göre başarılı bir hayat yaşamanın ve bunu ölçmenin 9 adımı vardır:


1- İlk madde olarak insanın kendisinin nasıl ve neyle motive olduğunu bilmesi gerekir. Mesela birisi müzik aleti çalmayı mı seviyor, müzik aletini çalabilmek onun için bir başarıdır. Bunun için zevk aldığımız şeyleri göz önüne almak önemlidir.

 

2- İkincisi her insan kendine bir hedef belirlemeli ve hedefleri doğrultusunda hareket etmelidir. Tabii ki bu süreçte karşısına zorlu engeller çıkacaktır ama asla pes etmemeli, kararlılığını ortaya koymalı ve yeni yollar denemelidir.

 

3- Üçüncüsü ise sahip olduğumuz kaynakları etkili bir şekilde kullanmamız gerekir. Kaynaktan kasıt sadece maddi şeyler değil. İnsanın sağlığı, zamanı, yetenekleri, dostları, sosyal ilişkileri gibi kaynakları vardır. Bunları en mantıklı ve doğru şekilde kullanmak da oldukça etkilidir.

 

4- Dördüncüsü, insanın ailesine ve dostlarına ayırdığı zamandır. İnsan sevdiklerine yeterince vakit ayırdığı ve onlarla dolu dolu zaman geçirdiği ölçüde mutlu olur. Çoğu insan hayatın kargaşası içinde sevdiklerini görmez, onları ihmal eder.

5- Beşincisi, insanın empati duygusunu geliştirmesidir. Kişinin kendini karşısındaki insanın yerine koyma becerisi çok önemlidir. Gerek özel hayatta gerekse iş hayatında büyük yer kaplar. Bir insan ilişki içinde olduğu insanların bakış açılarını anlayıp onların gözünden farklı bir gözle bakabilirse hem başarının hem de mutluluğun kapıları açılır.

 

6- Altıncısı, insanın çocuklarını doğru yetiştirmesidir. İnsanın hayattaki en önemli sorumluluklarından biri-eğer varsa- çocuklarını eğitmektir.

Kendi ayakları üstünde durabilen, kendi sorunlarını çözebilen çocuklar yetiştirmek en önemli ölçütlerden birisidir.

 

7- Başarılı olmak için insanın hem bazı değerlere sahip olması hem de bu değerlere uygun davranması gerekir.

Değerler” diye adlandırdığımız soyut kavram aslında bizim gündelik kararlarımızın arkasındaki pusuladır.

Mesela dürüstlüğü bir değer olarak benimseyen insan “para kazanmak-gerçeği söylemek” gibi bir ikilemle karşı karşıya kaldığında, gerçeği söylemeyi tercih eder.

Bir insanın değerlerinin neler olduğunu belirlemesi başlangıç noktasıdır. Daha sonra ise bu değerleri taviz vermeden davranışa geçirmek büyük önem arz eder.

 

8- Christensen’e göre hayatımızı yönetirken çok önemli bir konu da alçak gönüllü olmaktır. Çoğumuz egolu olmanın insanların gözünde daha havalı bir durum olduğunu düşünürüz. Aksine şişik bir ego sadece insanın başkalarını değersiz görmesine, onları hafife almasına yol açar.

Alçak gönüllü olmak, bir özgüven göstergesidir. Üstelik insanın her şeyi bilmediğinin farkında olması, öğrenilecek yeni şeylerin kapısını açar.

9- Son olarak, bütün bunların sonucunda insanın başarılı olmasının gerçek ölçütü, kendisinin nereye vardığından çok, başka insanlara sağladığı faydadır.

Christensen’e göre bir insanın başarısının ölçütü, kazandığı para ya da eriştiği şöhret değil, başka insanların hayatlarına ne kadar olumlu katkı yaptığıdır.

Değerli bir amaç uğruna ya da insanlara olumlu katkıda bulunmayan birinin parasının veya ününün pek de bir değeri yoktur.


Perihan YÜKSEK

KAYNAKÇA





286 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Copyright ©2022 Accio Liberum. Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page