top of page

Alice Harikalar Diyarında Sendromu (AIWS) Nedir?

Yazarın fotoğrafı: Perihan YüksekPerihan Yüksek

"Şimdi, şu ana kadarki en büyük dürbün gibi uzuyorum...Elveda ayaklarım!" (Çünkü ayaklarına baktığında neredeyse gözden kaybolmuş gibiydiler ve giderek de uzaklaşıyorlardı.)


Hiç yolda yürürken yanınızdan geçen bir kedinin fil boyutunda olduğunu, 4 katlı bir binanın kibrit kutusu kadar göründüğünü ya da bir anda evinize sığamayacak kadar uzadığınızı hissettiniz mi? Belki de birçok kişinin yalnızca masallarda olacağına inandığı bu olaylar bütünü, “Alice Harikalar Diyarında Sendromu (AIWS)” olarak adlandırılır. Öncelikle bu sendroma neden "Alice Harikalar Diyarında" sendromu deniyor, konuya oradan başlayalım.

İlk olarak psikiyatrist John Todd tarafından gözlemlendiği için "Todd Sendromu" olarak da bilinen bu sendrom, algı ve oryantasyonun geçici olarak bozulmasıyla ortaya çıkan ve nadir görülen ilginç bir rahatsızlıktır. Adını Lewis Carroll'un "Alice Harikalar Diyarında" isimli kitabından alır. Çünkü hastalığa bağlı görülen belirtiler kitapta meydana gelen olaylarla benzerlik gösterir.

Maceraları boyunca, Alice'in dünyayı görme şekli bir tavşan deliğinden düştükten sonra değişir. Bir noktada, "beni iç" yazan bir şişeden yudumlar ve küçük bir kapıya sığacak kadar küçülür. Sonra "beni ye" yazan bir pasta yer ve çok uzun bir masadaki anahtara ulaşacak kadar büyür.

Sendromun Belirtileri Nelerdir?

Sendrom, gözlerle beyin arasındaki sinyallerin tam ve doğru çalışmamasından kaynaklanan nörolojik bir hastalıktır. Bu nörolojik sorunun sonucunda görüş bozukluğu ortaya çıkar. Hasta çeşitli halüsinasyonlar gördüğünü düşünür; onun için şaşırtıcı ve korkutucu olan bir dünyada yaşadığını, yanıltıcı sanrılar yüzünden delirdiğini sanır. Semptomlar zararsız gibi gözükse de yaşanılan algı bozuklukları kişinin günlük yaşamında önem arz edecek boyutta güçlüklere sebep olmaktadır. Sendromun belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Mikropsi (cisimleri olduğundan küçük görme)

  • Makropsi (objeleri olduğundan büyük görme)

  • Metamerhopsi (cisimleri çok şişman, çok ince, kısa, uzun görme)

  • Telopsi (cisimleri olduğundan uzakta görme)

  • Pelepsiya (cisimleri olduğundan yakın görme)

  • Vücut imajını farklı algılama, hareketlerde asimetri

  • Dokunma duyusundaki bozukluklar

  • Zaman algısının bozulması

  • Ses algısının bozulması gibi başlıca belirtileri bulunmaktadır.

Sendromun Nedenleri Nelerdir?

Birçok algı bozukluğuna sebep olan bu sendroma tam olarak neyin sebep olduğu bilinmemektedir.

Ancak yapılan çalışmalardan yola çıkan bazı uzmanlar, beynin çevresel algıları düzenleyen kısmında yaşanan anormal elektriksel aktiviteler sonucu, o bölgelere anormal kan akışı yaşanması ile ortaya çıktığını söylemişlerdir.

Yapılan başka bir çalışmada ise Alice Harikalar Diyarında Sendromu yaşayan insanların %33’ünde enfeksiyon olduğu tespit edilmiştir. Migren, temporal lob epilepsisi, psikoaktif ilaç kullanımı ve beyin tümörleri sendromun belirtilerine yol açabilmektedir.


Hatta kendisi de bir migren hastası olan Lewis Carroll'un bu sendromdan muzdarip olduğu bilinmektedir. 30 yıl boyunca, 28 migren hastasının takip edildiği bir çalışmada, 7 bireyin Alice Harikalar Diyarında Sendromu ile ilişkilendiren semptomları tecrübe ettikleri ortaya koyulmuştur. Yapılan bazı çalışmalar ise migren için kullanılan ilaçlardan kaynaklı olarak ortaya çıktığı düşünülen vakaların da var olduğunu ifade etmektedir.

Sendromun Görülme Sıklığı

Cinsiyete bağlı değildir. Sendrom çoğunlukla çocuklar ve gençlerde görülmekle birlikte, 20'li yaşlarda yavaş yavaş kaybolmaktadır ama nadir de olsa 20'li yaşlardan sonra da ortaya çıkabilmektedir.

Aslında birçok kişi hayatında bir kere de olsa bu sendromu yaşamaktadır. Ama kısa süreli olduğu için pek umursanmamaktadır. Fakat bazı insanlarda bu süre biraz daha uzun ve daha sık olduğu için sorun yaratmaktadır.

Sendromun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bilinen, etkili bir tedavisi yoktur ancak erken tanıda önüne geçilebilecek önlemler alınabilir. Sendromun tedavisi migren tedavisine benzer bir yolla yapılır. Hastalar doktor tavsiyesi ile antikonvülzanlar, antidepresanlar, kalsiyum kanal blokerleri ve beta blokerleri kullanırlar.

Kronik vakalar için ise bilinen bir çözüm henüz yoktur. En iyi tedavi yöntemi dinlenmedir. Strese bağlı oluştuğu düşünülen vakalarda meditasyon, yoga gibi rahatlatıcı aktiviteler belirtileri azaltmada etkili olabilir. Bu yüzden hasta için en etkili tedavi yönteminin belirlenmesi için sendroma yol açan etmenin doğru belirlenmesi önemlidir.

Ayrıca hastanın semptomların zararlı olmadığı konusunda kendisine telkinde bulunması rahatlaması için faydalı olabilir. Bu insanlar aynı şeyi yaşayan başka insanlarla birlikte olup yalnız olmadıklarını hissederse bu onlar için iyi gelebilir. Tecrübeleri başkalarıyla paylaşmak, hastalıkla en iyi başa çıkabilme yoludur.

Perihan YÜKSEK

Kaynaklar












100 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

2 Comments


Perihan Yüksek
Perihan Yüksek
Apr 13, 2022

Teşekkürler😍

Like

Zeynep Ş. Amaç
Zeynep Ş. Amaç
Apr 13, 2022

Bilgilendirici bir yazı olmuş, elinize sağlık.

Like

Copyright ©2022 Accio Liberum. Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page