Teknolojinin hızla gelişmesi ile çağa ayak uyduran taşıtlar gelecekte nasıl görünecek?
Bu sorunun cevabını yakında göreceğimizi varsayarsak bizi nelerin beklediğini merak etmek en büyük hakkımız. Etrafımızdaki her şey değişirken arabaların aynı kalması beklenemezdi. Kendi başına ilerleyebilen bir araba fikri 1769 yılından bu zamana kadar olan gelişmeler ile birlikte bizi her ne kadar şaşırtsa da belli ki şaşırmaya devam edeceğiz. İşte yıllar sonra sokaklarda göreceğimiz arabalar;
HYPERLOOP
Hyperloop ya da Türkçe çevirisiyle hız yuvarı, Elon Musk tarafından tapray teknolojisi ile geliştirilmekte olan üst düzey bir hızlı ulaşım aracıdır. Hyperloop, size yere değmeyen ve tüpün bir miktar havası alındığı için sürtünmesiz ortamda büyük hızlara ulaşabilen bir kapsül içinde seyahat etmenize olanak sağlıyor. Saatte 1200 km hıza ulaşabilen bu kapsüller sayesinde Los Angeles ile San Francisco arası 30 dakikaya kadar iniyor. Bu müthiş kısa bir süre çünkü aynı yolu uçakla gidiş 1 saat 15 dakika sürüyor. Hyperloop’un enerjisini güneşten alması çevreci olmasıyla birlikte insanların ulaşıma daha az para ödemesine olanak sağlıyor. Sloganı ise:
"Uçak kadar hızlı, tren kadar ucuz."
UÇAN ARABALAR
Uçan arabanın hayali uzun zamandır aklımızı süslüyor. Peki gerçekten uçan arabalar geleceğimizde yer alacak mı?
Japon otomobil yöneticisi Toyota, uçan otomobiller üzerine çalışan Cartivator grubuna şimdiden 385 bin dolarlık bir yatırım yaptı. Volvo ise İsveç'in Göteborg şehrinde bulunan global bir lüks araç ve farklı otomobil segmentlerinin markası ve bu alanda çalışmalar yürüten Terrafugia şirketini satın aldı. Bu da demektir ki; evet, gelecek üstümüzdeki araçlarla geçecek.
Terrafugia, Amerika Birleşik Devletleri yapımı bir uçak otomobildir. İlk uçuşunu 5 Mart 2009'da çoktan gerçekleştirdi. Amerika Havacılık Dairesinden resmi onayını aldı ancak onay, aracın sadece uçak olarak kullanılmasını sağlıyor. Araba gibi yollara çıkabilmesi için izni bu sene, 2022 yılında alınması bekleniyor. Yani yakın bir zamanda, okullarınıza gitmek için kullandığınız servisin modası geçmiş, onun yerini uçan arabalar almış olabilecek.
SÜRÜCÜSÜZ(OTONOM) ARABALAR
Otonom araba ya da bilinen bir diğer adıyla robot araba, çevresini algılayabilen ve insan desteği olmadan hareket edebilen bir otomobil türüdür. Kısacası, son zamanlarda herkesin ağzında dolanan sürücüsüz arabadır.
Böyle arabalar çeşitli ölçüm birimlerini (radar, bilgisayar görüşü, sonar, GPS, vb.) kullanarak çevrelerini algılarlar. Bu da beraberinde bir sürü fayda getirir. Maliyeti azaltmak, güvenliği artırmak, insanların beğenisini yükseltmek, kazaların önlenmesinde katkıda bulunmak ise bunlardan sadece birkaçı.
Otonom arabaların gelecekte karşımıza çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Hatta İskoçya'da sürücüsüz otomobiller yasal hale geldi. Fakat yaygın olarak başlanmasının 2030 yılını bulacağı söyleniyor. Bu da tabii ki aklımıza şu soruyu getiriyor:" Araçları sürmekten para kazanan onca insana ne olacak?"
Belli ki bu soruyu aklına getiren tek kişi ben değilim çünkü araç kullanan 3 sürücüden 2'si ya otonom araçlara karşı ya da tedirgin. Tedirginliklerinin sebepleri arasında aracın bir yapay zeka tarafından yönetilmesinin getirdiği güvensizlik duygusu, aracın başkaları tarafından ele geçirilerek kontrol edilmesi ve yaşanabilecek kazalardan sorumlu tutulacak olanın araç sahibi olması gibi farklı sebepler de var. Geleceği ve olacakları bilemeyiz.
Geleceği tahmin etmenin en iyi yolu onu yaratmaktır.- Peter Drucker
Comments