top of page

Metaverse Nedir? Gelişen Dünya ile Sanal Gerçeklik Kavramı

Yazarın fotoğrafı: NezahatNezahat

Güncelleme tarihi: 22 Nis 2022

Son zamanlarda, özellikle geçtiğimiz yılın eylül ayından itibaren çok yaygınlaşan ve sosyal medyayı ciddi anlamda sallayan kelime "Metaverse". 7'den 70'e herkesin ağzından duyabileceğimiz bu kelime ilk defa 1992 yılında ortaya çıktı. Başta herkes bu kelimenin bir bilim adamı ya da bir bilgisayar mühendisi tarafından ilk kez ortaya atıldığını düşünür. Ancak bu doğru değil. Bu kelimenin babası Neal Stephenson adında Amerikalı bir roman ve makale yazarıdır. Stephenson, Metaverse kelimesini ilk defa Snow Crash adlı bir bilim kurgu romanında kullanmıştır.


1992'de ortaya atılan bu kelime nasıl oldu da günümüzde büyük bir patlama ile tekrar gündeme geldi? Mark Zuckerberg'i duymuşsunuzdur elbette. Hani şu herkesin okuyup mezunu olmak için can attığı üniversite olan Harvard'ı bırakıp sonrasında sadece bir mezuniyet konuşması ve diploma için geri dönen adam. Zuckerberg okulu bıraktıktan sonra Harvard'lı öğrencileri internet üzerinde buluşturmak için ikinci sitesi olan Facebook'u kurdu. "Dünyanın en değerli 10 şirketi" listesinde olan Facebook, adını geçtiğimiz yılın eylül ayında "Meta" olarak değiştirerek Metaverse kavramının gündeme gelmesini sağladı.

Metaverse Nedir?

Bu kelime aslında meta (ötesi) ve universe (evren) kelimelerinin birleşimi ile üretilmiştir. Türkçeye "evren ötesi" olarak çevirilebilir ancak asıl Türkçe tabiri sanal evrendir. Bu evren size yerinizden kalkmadan toplantınıza gidebilme imkanı veriyor desem ne tepki verirdiniz? Tam olarak böyle, günümüz teknolojisi ile artık bu mümkün hâle geldi.


Metaverse; bilgisayarlar, akıllı cihazlar ve 3D destekli teknolojiler vasıtasıyla bir insana sanal bir fiziksel ortama girebilme imkanı veriyor. Daha açık konuşmak gerekirse, elinizdeki bilgisayar sayesinde olmadığınız bir yerde olabiliyorsunuz. Örneğin, bir VR (Virtual Reality) gözlüğü takarak sanal ortamda tanımlanmış gerçek bir dünyaya giriş yapabiliyorsunuz. Bu sayede evinizdeyken toplantılara girebilir, konsere gidebilir, sanal arkadaşlarınızla sanal bir kafede sohbet edebilirsiniz. Gerisi sizin hayal gücünüze kalıyor. Harika değil mi?

Günümüz teknolojisi inanamayacağınız kadar gelişti ve gelişmeye devam ediyor. Geçen her gün, saat, dakika hatta saniye bile teknolojinin adım atabilmesi için yeterli. İnsanlar her gün yeni makineler üretiyor. Makine üretmek ile kalmayıp bu makineleri otonom olarak üretebilecek robotlar üretiyorlar. Sürekli gelişen teknoloji ve değişen dünya karşısında kayıtsız kalan, gündemi geriden takip eden ülkeler büyük sıkıntılar ile karşılaşıyor. Teknolojiden uzak kalmak bir millet için büyük risk taşır. İşte bu yüzden teknolojiye yetişebilmek, gündemi takip edebilmek, gelişmek ve geliştirebilmek için kısaca her şey için çok çalışmamız gerekiyor.



34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Eurovision’dan Kopuşlar

En büyül televizyon etkinliklerinden olan Eurovision’a politika ve siyasi çekişmelerin etkileri

Comments


Copyright ©2022 Accio Liberum. Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page