top of page

Hamlet: Hiçbir İhanet Saklı Kalmaz!

Yazarın fotoğrafı: Zeynep SezerZeynep Sezer

“Zira iyi de yoktur kötü de. Düşünce var eder ikisini de.”

Yüzyılları aşarak günümüze seslenen Shakespeare, tüm gerçeklikleri destansı bir şekilde anlattığı Hamlet ile insanlığı düştüğü kör kuyuda aydınlatmayı amaçlıyor. Bu çabası her çağda ayakta alkışlanmış ve alkışlanmaya devam ediyor.


İnsanların güç için yaptıkları kötülükleri, hırsın acımasızlığını ve adaletin er geç sağlanacağını anlatan Hamlet, günümüz dünyasının gerçekliklerini de göz önüne seriyor.


Asıl olanın her devirde açıklığa kavuşmasını gözler önüne sererken, çaresizliğin yaptıracakları da Ay gibi ortaya çıkıyor. Tabii yapılan entrikalar da ayın karanlık kısmında ebedi olarak kalmıyor. Bu nedenledir ki; Hamlet hür fikirlerin hür gerçeklikler ile buluştuğu noktada yer alıyor.


Peki oynanan oyunlar bu gerçeklikleri nasıl yansıtacak? Her bir zerresinin kırılarak gökkuşağı oluşturduğu ışık huzmeleri gibi mi? Yoksa Ayın, Güneşin önüne geçerek kendine aitmişçesine geceleri böbürlenerek dolaşması gibi mi? Bu noktada söz simyacısı Shakespeare bize içinde bulunduğumuz mağaranın çıkış noktasını gösteriyor.


Kişisel olarak ilk okuyuşumda beni derinden etkileyen bir eserdi Hamlet. Oyun, on yedinci yüzyılın başında Kraliçe I. Elizabeth’in iktidarının son zamanlarında İngiltere’deki sosyo-politik ortamı bir ölçüde yansıtıyor. Oyunun ne zaman kaleme alındığı ve ne zaman ilk kez sahnelendiği hakkında kesin bir bilgi yoktur. Fakat 1607 tarihinde Batı Afrika kıyılarında bir gemide sahnelendiğini belgeleyen deliller bulunmaktadır. Shakespeare’in pek çok oyununda olduğu gibi Hamlet’te de konu özgün değildir ve başka kaynaklardan alınmıştır. Buna rağmen olayların işleniş biçimi ve dil özelliklerinin kullanılması yönleriyle bu metin, diğer eserlerden ayrılmaktadır.


Oyunda olay akışının en hareketli yeri Hamlet’in annesinin babasının gizemli ölümünden sonra amcasıyla evlenmesi ile başlıyor. Hamlet ise bu ölümle ilgili sır perdesini aralamak için uğraşıyor. Bu tiyatral metnin sonunda öğrenilenler ise ne beklenene ne de olması gerekene benziyor. Bu şekilde de yaşamın özü ve rekabet mücadelelerine çarpıcı bir şekilde değiniliyor.


9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Ne Olur Geri Dön

Ne olur geri dön. Dünya geçmişe dön. Sen de don. Doksan bin şehidimin ahı var üzerinde felek! Sen de don. Sevgisiz büyüyenlerin savaşı...

Comments


Copyright ©2022 Accio Liberum. Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page