top of page

Cehaletten Doğan Öz Güven: Dunning-Kruger Sendromu

Aslıhan Söylemez

Güncelleme tarihi: 19 Ağu 2022

Bugün hepimizin yakından tanıdığı ve günümüzde birçok kişide bulunan bir sendromdan bahsedeceğim. Dunning-Kruger Sendromu, bizim bildiğimiz haliyle cahil cesareti.


Dunning-Kruger Sendromu Nedir?

Dunning Kruger Sendromu, kişinin kendi yeteneklerini ve bilgilerini abartmasıyla oluşan bilişsel bir ön yargıdır. Algılamada yanlılık olarak tanımlanan psikolojik sendrom, kişinin sosyal ilişkilerini oldukça kötü etkilemektedir.


Dunning-Kruger Sendromu'nun Ortaya Çıkış Süreci


1999 yılında Cornell Üniversitesi'nde görevli olan ve sendroma ismini veren David Dunning ile Justin Kruger adlı 2 psikoloğun karşılaştıkları bir ceza dosyasını incelemeleri ile ortaya çıkmıştır.


1995 yılında Arthur Wheeler isimli bir adam, yüzünde maske olmadan 2 banka soygunu yapmıştı. Polisler kamera kayıtlarını inceledikten birkaç saat sonra Wheeler'ın evine operasyon düzenledi. Wheeler başta suçlamaları kabul etmese de kamera kaydı olduğunu duyunca şaşırdı. Soygundan önce yüzüne sürdüğü limonlu suyun görünmez bir mürekkep olduğunu ve bunun için kamerada yüzünün görünmesinin mümkün olmadığını iddia eden Wheeler, gerçeklikten uzak bir önyargıya inanıyordu.


Dunning ve Kruger ikilisi "Niteliksiz ve Farkında Olmama: Kişinin Kendi Yetersizliğini Tanımadaki Zorluklar Nasıl Şişirilmiş Öz Değerlendirmelere Yol Açıyor?" adlı çalışmalarında bu durumu incelediler.

Dunning ve Kruger ikilisinin yürüttüğü çalışma kapsamında 45 öğrenciye bir test çözdürüldü. Öğrencilerin akademik seviyesi olabildiğince birbirinden farklı tutuldu ve testteki sorular genel olarak öğrencilerin uzmanlık alanlarından değildi. Yapılan testin ardından öğrencilerden testteki başarı yüzdelerini tahmin etmeleri istendi. Testten en yüksek sonucu almayı bekleyen kişiler, testin yalnızca %10'una doğru cevap verebilmişlerdi. Testten en yüksek sonucu alan ve %90'ını doğru cevaplayanlarsa sadece %70'ini doğru yanıtlayabildiğini düşünen kimselerdi.


İkilinin çalışması sonucu elde edilen veri, kişi yüzeysel bilgiye sahip olduğu konu hakkında daha net cevaplar verdiği ve kendisinin konu hakkında uzman olduğunu iddia etmesiydi. Kulaktan dolma bilgilerle hareket eden bu kişiler, çok hızlı dolduruşa gelirler ve sorgulayıcı değillerdir. Kendilerini olduklarından daha donanımlı gördüklerinden çevrelerindeki insanlardan aldığı yorumları önemli görmezler.

Kişi, detayları öğrenmeye başladığı süreçte aslında bilgisinin ne kadar az olduğunu fark etmeye başlar ve bir aydınlanma yaşar. Konu hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunda bile derinlere inmediğini düşünür, bilgisini ortalama ve sıradan bulur. Bunun nedeni bilginin sonsuzluğunu fark etmiş olmasıdır. Bu sayede kendini geliştirmek için daha çok sebep bulmaya başlar.


Sendrom Belirtileri Nelerdir?

  • Konu hakkındaki bilgisizliklerinin farkında olmazlar.

  • Konuyla ilgili bilgili kişileri küçümserler.

  • Her işi yapabileceklerini iddia ederler.

  • Eğitimi değersiz görürler.

  • Kendilerinin büyük başarıları olmamasına rağmen çevrelerindeki insanların başarılarıyla alay ederler.

  • Başarısız olduklarını ya da bilmediklerini asla söylemezler ve başarısızlıklarını gizlemek isterler.

  • Her şeyi yapmak için öne atılırlar ancak devam ettirmez, yarıda bırakırlar.

Tanı ve Tedavi Süreci Nasıldır?

Dunning-Kruger Sendromu'nun tanısı, psikologlar ile yapılan görüşme ve uygulanan test sonucu konulur. Sendromun belirtileri kişiden kişiye değişim gösterdiğinden bir uzman ile görüşülüp karar verilmesi gerekir. Tanı konduktan sonra belirli aralıklarla terapi yapılarak tedaviye başlanır ancak psikolojik bir sendrom olmasının da etkisiyle belirli bir tedavisi yoktur. Uzman psikologlar tarafından kişiye özel olarak tedaviler uygulanır, dolayısıyla tedavinin süresi hakkında da net bir bilgi verilemez.


Tedavi olunmaması halinde ise kişi sosyal hayatında arkadaşlarıyla ve ailesiyle problemler yaşamaya başlar. Kendisinin çevresindeki insanlardan daha yetenekli ve bilgili olduğunu düşündüğünden bunu dile getirmekten çekinmezler. Toplumdan tepki gördüklerinde ise yaptıkları şeyin farkına varmazlar. Bunun yerine insanların kendisini kıskandığını söylemeyi tercih eder ve buna inanmaya başlarlar.

107 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Copyright ©2022 Accio Liberum. Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page